Quantcast
Channel: Tomtens Dotter
Viewing all 874 articles
Browse latest View live

Tjong

$
0
0
Ett godis som jag har varit väldigt sugen på att testa läääänge är Tjong. Av någon anledning så har det inte blivit av förän i år, men nu vet jag att det kommer att bli fler gånger! Tjong är dragna kolakarameller. Goda karameller.
 
 
Tjong
Receptet kommer ifrån Vår kokbok. Vi misslyckades med de två första satserna, för i kokboken står det att karamellmassan ska koka kraftigt till en temperatur på 150 grader. Funkade inte för oss. Första gången gjorde vi som det stod: kraftigt och 150 grader. Brändes vid 145 grader. Andra gången testade vi att koka försiktigt till 150 grader. Brändes igen vid 145 grader. Vi lyckades dock när vi tog av karamellmassan vid 140 grader. Eftersom Vår Kokbok är den mest sålda kokboken i Sverige så är det nog så att den står i ditt kök också? I sånt fall så rekommenderar jag att du justerar temperaturangivelsen i receptet till 140 grader.
 
Arbetsmaterial:
Utöver en tjockbottnad kastrull så är det lite andra saker som behövs. Se till att utrusta dig med minst en vän, latexhandskar, neutral matolja, termometer, brödpensel, två degskrapor (gärna i plast!) saxar och en marmorskiva. Om man inte har en marmorskiva ska det tydligen gå bra att använda en bakduk av silikon, men det har jag inte testat själv, så jag kan varken säga bu eller bä om det. Kanske inte helt snällt att kalla en vän för arbetsmaterial, men ni fattar vad jag menar :-)
 
Ingredienser:
3 dl socker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
 
Florsocker
 
Gör så här:
Innan vi kör igång så är det ett par saker vi måste prata om. För det första: Rör inte karamellsmeten medan den kokar. Det gör att sockret kristalliserar sig. För det andra: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det tredje: Rör inte i karamellsmeten medan den kokar. För det fjärde: ställ termometern i ett glas kokande vatten för att förbereda den på den varma karamellmassan. Detta för att undvika att termometern spricker. Okej, då kör vi :-)
  • Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
  • Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 140 grader. Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penlsas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.
  • Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.
  • Häll karamellmassan på marmorskivan, sen ska massan arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen.
  • När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är ljus och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv".
  • Nu är det dags att dra ut massan och klippa karameller med en väl inoljad sax. Lägg de klippta karamellerna åtskilda på ett bakplåtspapper. När karamellerna svalnat och stelnat helt kan man lägga dem i en plastpåse med lite florsocker och skaka runt. Detta för att undvika att karamellerna klibbar ihop.
Tillvägagångssättet är alltså samma som vid polkagrisar, och den som vill se hur de olika momenten går till kan klicka HÄR

Laphroaigfudge á la Åsa

$
0
0
Jag är ingen whiskeyfantast, tvärtom. Jag har ännu inte lärt mig att dricka whiskey som den är. Men som krydda är det toppen. Jag har tidigare bjudit både på gravad lax och på senap med whiskey, och nu har turen kommit till julgodiset.
 
 
Laphroaigfudge á la Åsa
Detta blir en len och slät fudge. Vill man inte ha en tjärdoftande whiskey som Laphroaig kan man självklart ta en annan sort. Eller en helt annan sprit för den delen. Låt oss inte vara knussliga - vill man så kan man ju utesluta spriten helt och hållet. Men det verkar dumt.
 
1 burk (397 gram) kondenserad mjölk
1,5 dl mjölk
400 gram brun farin (eller muscavadosocker)
100 gram smör
5 cl Laphroaig
 
 
Gör så här:
  1. Värm försiktigt mjölk, kondenserad mjölk, socker och smör. Temperaturen ska upp till 116 grader. 
  2. Klä en form (ca 15x25 cm) med bakplåtspapper.
  3. Ta av kastrullen från plattan och häll i whiskeyn.
  4. Vispa fudgesmeten (gärna med elvisp) tills den tjocknar.
  5. Häll upp fudgen i formen och låt svalna.
  6. Skär i bitar. Njut

Söndagkväll, tredje advent

$
0
0
Hur har ni det som? Stressar ni för att bli klar med allt inför julen? Jag kände mig stressad i fredags när jag gick hem ifrån jobbet, så istället för att gå ut och partaja med vännerna så ställde jag in allt och stängde av mobilen, slog av datorn och ryckte ut jacket i hemtelefonen. Sen gick jag hem och somnade i soffan. Skönt!

Även resten av helgen har gått i lugnets tecken. Jag och Harry Potter har haft en bra helg tillsammans. Idag har jag vågat mig ut i halkan och hjälpt en kompis att packa inför en flytt. På vägen hem shoppade jag lite söndagsmys åt mig själv.
 
 
Jag är väldigt förtjust i de där små knäckebitarna från Vilmas. Idag blev det Svart&Vit som fick följa med hem. Till det en ädelostcreme (hälften ädelost, hälften philadelphia som mosas ihop med gaffel. Tillsätt en liiiiiten skvätt sherry för att göra det lite krämigare) och nu sitter jag i soffan och dippar och tittar på Ernst.
 
Lite som vanligt med Ernst tycker jag. Han gör rätt fiffiga saker som skulle kunna vara hur fina som helst. Men han lägger inte så mycket jobb för att få till det fint. Så det blir ofta snyggt på avstånd, men när man synar det på närmare håll så ser det rätt så crappy ut. Hans våningsfat lyckades inte imponera på mig... Har dock sett ungefär sjutusen stycken vackra sådana på diverse olika bloggar det senaste året...
 
Spelar dock ingen större roll. Det är myset jag är ute efter och DET lyckas han i alla fall leverera :-) Men jag är lätt skeptisk till all eld i kombinationen med all halm - även om det finns en brandsläckare!
 
Hoppas att ni alla har haft en riktigt fin helg!

Ett grundrecept, sex sorters kola

$
0
0
För några dagar sedan publicerade jag det kolarecept jag använder mig av, och det är verkligen det enda kolarecept man behöver. Överlag är jag väldigt mycket för att hitta ett bra grundrecept, lära känna det utan och innan och när det väl är gjort så har man ungefär en miljon möjligheter :-) 
 

Här har vi sex olika varianter där alla har gjorts utifrån samma grundrecept. Som ligger så fint på ett fat som jag har gjort själv på keramiken och som jag är otroligt nöjd med btw. Det blev faktiskt en sjunde sort igår också, men den har jag inte skurit upp ännu, så den är inte med på bild.
 
Choklad och lakritsdajm med havssalt: Utgå från grundreceptet. Blanda 2 msk lakrotsrot och 1 msk kakao i steg 2. Koka kolan till 135 grader. Häll upp den i en större form, ca 20x30 centimeter, så att det inte blir så tjockt. När dajmen har svalnat så ska den penslas med ca 150 gram choklad. Strö ca 1 tsk havssalt över.
 
Earl Grey- och Jägermeisterkola: Utgå från grundreceptet, men värm först grädden med 4 tsk theblad och sila detta. Tillsätt 5 cl Jägermeister  i steg 6.
 
Chokladkola: Utgå från grundreceptet.Tillsätt 2 msk kakao i steg 2.
 
Captain Morgan-kola: Utgå från grundreceptet. Tillsätt 5 cl Captain Morgan i steg 6. Gör gärna kolan på ljust muscavadosocker istället för vanligt strösocker.
 
Choklad- och Cointreaukola: Utgå från grundreceptet.Tillsätt 1 msk kakao i steg 2. Tillsätt 5 cl Cointreau i steg 6.
 
Vanlig hederlig vaniljkola: Grundreceptet utan några som helst justeringar.
 
Och så den som inte är med på bild: Chaithe-kola. Utgå från grundreceptet, men värm först grädden med 4 tsk chaithe och sila detta. Har du inte chaithe hemma: kör ett svart the och tillsätt ett par kanelstänger, lite kardemumma och några kryddnejlikor. Fortsätt sedan enligt grundreceptet.

Mintpraliner och praliner med kardemummacreme

$
0
0
Ingen har väl missat att det har pågått godisverkstad här? Det har inte bara gjorts kola, det blev lite praliner också. Mintpraliner och kardemummapraliner. Kardemummapralinerna uppfann jag i höstas, men de blev lite söta när både skal och fyllning var med vit choklad. Jag skrev redan då att jag skulle testa att göra dem med mörkt skal och det blev mycket godare. Och mintpralinerna är en ny uppfinning. En väldigt lyckad sådan om jag får säga det själv :-)
 
Ett tips när man gjuter pralinskal är att jobba med mer choklad än vad man behöver. Om det går åt 200 gram till skalen så är det en bra idé att temperera 3-400 gram för att det är så mycket enklare att jobba med lite överflöd. Ni vet väl vad det betyder? Att när pralinerna är klar så har man redan smält chokladen till polkabräcken eller rocky road fudgen :-) Arbetsordning, mina vänner. Arbetsordning!
 
 
Chokladpraliner med krämig mintfyllning
200 gram mörk choklad till skalen
 
2 dl florsocker
1-2 msk grädde
Pepparmyntolja (efter behag... Och som vanligt: Apotekets pepparmyntolja!!!)
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Häll florsocker i en skål och blanda med ca 1 msk grädde till att börja med. Droppa i pepparmyntolja tills smaken är lagom. Späd med mer grädde om det behövs. Fyllningen ska bli krämig, men inte rinnig.
  • Häll upp fyllningen i en spritspåse.
  • Spritsa fyllningen i skalen, men inte hela vägen upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna i kylen.
 
Praliner med kardemummacreme
200 gram mörk choklad till skalen
 
100 gram vit choklad
0,25 dl grädde
1 tsk kardemummakärnor
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Värm grädden.
  • Finhacka resterande choklad. Stöt kardemummakärnorna. Lägg choklad och kardemumma i en glasskål och häll grädden över. Rör om tills allt har löst sig.
  • Häll upp i en spritspåse och ställ i kylen i minst en halvtimme.
  • Fyll skalen, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna i kylen.
Egengjorda praliner på egengjort snöflingefat :-)

Fula bilder, fina djur!

$
0
0
 
Dessa sötnosar har jag spanat på hela vintern. Igår fick de följa med hem. Hade egentligen tänkt vänta till mellandagsrean, men det gick liksom inte. Och nu är det glitter över precis hela mitt vardagsrum.
 
Nån som vet vad det är för djur förresten? Med den rumpan borde det vara rådjur va? Oavsett vad: me like!
 
Edit: Fått frågan om vart de är köpta. Åhlens. Nästan gratis. Den liggande gick på 59 kr och den stående på 79 kr tror jag. Eller 99 kanske. Oavsett vad så var det vrakpris :-)
 
 

Glöm inte att ta hand om dig själv!

$
0
0
Foto: Ilda Kim and Kirstin Griech
 
 
 

Bapelsin, gubbjävel!

$
0
0
Fy fan vad det är gott! Det är till och med så att jag äter frukost nu. Och åh vad jag har längtat efter dem! Detta är vad jag levt på den senaste veckan, och jag är så nöjd så :-)
 

Det här roar jag mig med ikväll:

Mitt internet har rymt!

$
0
0
 
Nej, jag har inte halkat och brutit benet eller så. Men mitt internet jävlas. Så ett snabbt inlägg från mobilen för att visa att jag lever, och hoppas att det kan komma ett intressantare inlägg snart - för mer än detta orkar jag inte ordna via mobilen... Kram på er!

Ahhh internet!

$
0
0
Godmorgon så här dan före dan! Det är kallt och snöigt och precis som det ska vara på julen. Hur har ni det som? Ligger ni i fas? Här tar vi det rätt lugnt faktiskt. Bara myser. Igår kläddes julgranen och idag blir det en sväng till en kompis och snusa bäbis. 
 
Igår gjorde jag något nytt: Västerbottensmör. Smaskigt som bara den och väldigt enkelt: Riv 500 gram västerbottenost och blanda med 500 gram mjukt smör, 1 dl neutral matolja och 1 tsk flingsalt. Blandas enklast genom att ta på sig gummihandskar och gegga med händerna... Gott som bara den! Det låter kanske som en stor mängd, men det funkar utmärkt att frysa också. Så det blev en ganska stor burk till kylen, en lagom skål till morgondagens julbord och två mindre burkar till frysen. SÅÅÅÅ gott! Testa vettja :-)
 
KRAM!

Den enda tänkbara middagen dan före dan!

Önskar eder alla en fröjdefull jul!

Slappt och mysigt!

$
0
0
Hur har ni haft det i jul? Här har vi haft det toppen. Tomten kom och vi har ätit så att vi rullar fram. Julaftonens stora besvikelse var att jag enbart orkade två portioner fruktsallad till efterrätt. Snacka om I-landsproblem :-)
 
Igår var det mest slappt och skönt. Dagen inleddes med löjrom och champagne, precis som jag och mamma kom överens om i höstas. Sen fortsatte det i soffan... Men vilken besvikelse? Tidigare år har det alltid varit en massa mysfilmer på dagen, men i år var det verkligen INGENTING. Knappt ens på filmkanalerna?? Nåväl, det är en värdslig sak när man kan sitta i soffan och sippa skumpa och käka praliner :-)
 
 
Därefter blev det middag hos M&J. Kalkon. Riktig höjdare, ska se om jag kan lura till mig receptet så att det finns sparat här :-) 
 
Nu håller mamma och jag på att förbereda kvällens middag. Så som traditionen bjuder är annandagen nämligen "mormor bjuder på middag"-dagen.
 
Vad har ni för er då?

Planering: Grundplåt 2013...

$
0
0

Så är de röda dagarna förbi (nåja...) och snart är det dags att packa undan julen. Vet inte hur du är, men jag vill få bort den så snart som möjligt. Jag har jul så långt innan, och jag VILL ha en lång upptakt, men av den anledningen förstår inte riktigt grejen med att ha julen kvar ända till Knut.

Det kan kanske verka absurt att planera julen 2013 redan nu, men faktum är att du kommer att tacka dig själv nästa år om du gör det. Trust me!

  • Passa på att organisera prylarna nu när det är dags att städa undan! Separata lådor för det som åker fram till advent och det som får vänta till jul. De där sakerna som inte används, men som man inte har hjärta att slänga får bo i en egen låda - så slipper du släpa fram det nästa år. Ovärderligt!
  • Kladda i recepten! Visst, vissa saker har man råkoll på och gör år efter år. Men de saker som testas för första gången förtjänar lite stödnoteringar. Var det någons absoluta favorit? Ska du göra det igen? Räckte det, eller borde satsen dubbleras? Eller kanske tvärtom, halveras?
  • Organisera recepten! I en bok, en plastficka, en mapp på datorn eller whatever som passar för just dig. Bara du har dem samlade och slipper leta nästa år. Fast har du följt min julplanering så gjorde du ju detta steg för länge sen, eller hur? :-)
  • Shoppa på rean! Passa på att köpa omslagspapper, snören, etiketter, julgranskulor osv osv till vrakpriser. Dessutom blir det så kul att packa upp lådorna nästa jul - för du har garanterat glömt vad du shoppade.
  • Glöm inte bort att handla de där förbrukningsvarorna - lampor till adventsljusstaken och luciakronan. Glitter. Fönstervadd. De där grejerna som faktiskt tar slut mest hela tiden.

Sist men inte minst: Gör dig själv en tjänst genom att göra en helt osentimental bedömning av julen. Vad funkade bra och vad funkade dåligt? Vad vill du ha mera av nästa år? Vad vill du inte ha nästa år? Körde det ihop sig någonstans? Varför då? Och hur kan du se till att det inte händer nästa år? Skriv ner detta!

Under 2012 skrev jag några påminnande blogginlägg till mig själv och satte tidsinställd publicering på. Varför jag valde att göra det på bloggen? Tja, jag skulle egentligen kunna göra det i almanackan men jag använder almanackan i mobilen, och vem vet om jag har samma lur när jag behöver påminnelsen...?

Som jag har sagt tidigare: hitta dina egna fallgropar. Ta fram en spade. Fyll igen skiten. Så lovar jag dig en riktigt god jul även nästa år!


Konvertera julresterna till en finfin smörgåstårta!

$
0
0
Nån som är less på julmat? Nån som har kylen full med rester och en julskinka som börjar bli torr? Nån som känner för att kasta skiten till fåglarna vid det här laget? Gör inte det. Gör en smörgåstårta istället. Nå, Helly... Vad sägs? Utmaning avklarad?
 
 
För er som undrar så utmanade Helly mig i höstas efter att jag publicerat två olika smörgåstårtor här på bloggen (recept HÄR och HÄR). "Du, jag har en utmaning. En smörgåstårta på julmat. Det fixar du!"
 
 
Men nej! Jag ska inte ta åt mig äran av denna tårta, det ska min kära vän Karro göra. Jag fick den nämligen på SMS av henne. Jag skyndade mig så klart att tigga till mig en skiss på tårtan, och hon är snäll och delar med sig både till mig och till er. Karro undrade dessutom vad ni gör med era rester, så lämna gärna en kommentar :-) Vad vi gör hemma hos oss? Tja... Äter dem på mackor. Eller gör en Tanja-paj. Och osten gör man potkes av. Spana in kategorin Recept - Pimpa resterna så finns lite tips.
 
Åter till smörgåstårtan ovan. Fantastisk kreation tycker jag. Denna smörgåstårta är byggd på Polarkaka och innehåller tre olika fyllningar som är blandade på ett och samma grundklet; creme fraiche, majonäs och dijonsenap.
Fyllning 1 består av mimosasallad, julskinka, rökt kött, och purjolök.
Fyllning 2 består av grundklet, leverpastej och smörgåsgurka.
Fyllning 3 består av grundklet, mosade ägghalvor, rökt fisk, gravad fisk och lite hovmästarsås. Dill och rödlök.
 
Vispa sedan creme fraiche kraftigt och täck sidorna och ovansidan av tårtan. Täck sidorna med krossade ostkrokar. Ovansidan är sedan dekorerad med gravad lax, rökt kött, ägg, tomat, vindruvor, ost, gurka, chilimarmelad, citron och dill. Tycker mig även se både rom och physalis på tårtan.
 
Men det är ju bara att köra lite Cajsa Warg... Ta vad som finns i kylen och gör något bra av det helt enkelt.
 
Tack för en toppenidé Karro!
 
För er som vill ha mer matidéer så kan jag meddela att annandagens middag bestod av följande:
Förrätt: Laxrulle
Varmrätt: Oxfilé, rödvinssås och pommes duchess med gremolata
Efterrätt: Chokladfondant, hallon- och bapelsinsås, vaniljpannacotta och granatäpple.
Ska försöka skriva ihop recepten snarast möjligt om nån är sugen på lite nyårsinspiration :-)

Omelettrulltårta med laxfyllning

$
0
0
I vår familj har vi, som jag tidigare nämnt, som tradition att mormor bjuder på middag på annandagen. Och eftersom min mamma numera är mormor så var det mamma och jag som stod för gôtterierna i onsdags. Vi börjar väl med förrätten...
 
 
Omelettrulltårta med laxfyllning
Detta recept kommer från mammas enorma samling med urklipp från gamla veckotidningar, sen har vi så klart omarbetat det lite. Jag tyckte att det var ett toppenrecept, eftersom rullen i sig är så flexibel och kan fyllas med precis vad som helst.
 
Omelettrulltårta
6 bitar eller fler - beroende på hur kralliga skivor man skär...
4 ägg
5 dl standardmjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ dl riven Västerbottenost
Kommentar till mig själv till nästa gång: mera salt. Och vitpeppar för guds skull!!!
 
Fyllning
2 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
2 msk majonäs
1 tsk senap
1 tsk riven pepparrot (från tub...)
2 kokta ägg, hackade
100 gram rom
200 gram rökt lax, finhackad
Dill, pressad citron, citronpeppar
 
Dekoration
Lite av ovanstående fyllning
100 gram rom
Citron
Sallad
Dillvippa om man vill vara lite fancy...
 
Gör så här:
  1. Omeletten: Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ihop ägg, hälften av mjölken och allt mjöl till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, salt och västerbottenost.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Häll i smeten, och ställ in i ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg. (Få nu inte panik när omeletten bubblar upp och beter sig som om den tänkte rymma... Det löser sig när den kommer ut och svalnar lite!)
  4. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Pensla med vatten på baksidan av papperet som omeleten gräddats på och dra försiktigt bort papperet.
  5. Fyllning: Blanda rubbet och smaka av tills du är nöjd och glad.
  6. Montering: Bred fyllningen på den avsvalnade omeletten, men spara lite till dekorationen. Rulla ihop från långsidan som en rulltårta.
    Hit kan man med fördel förbereda  - rullen mår nämligen bara bra av att stå i kylen och stelna till i några timmar.
  7. Dekoration: Skär rulltårtan och lägg upp på ett fat med snittytan uppåt. Klicka på lite av fyllningen, och sedan en generös klick rom. Garnera med citron (och dillvippa). Lite sallad till är också trevligt.

Detta var som sagt supergott! Och själva fyllningen kan varieras. Varför inte en god räkröra? Eller rökt kött? Eller varför inte göra en vardagsrätt av det hela och stoppa i lite överbliven köttfärssås, riva lite ost på och in med hela härligheten i ugnen en gång till och servera med en pizzasallad... Sen var det toppen som bjudrätt eftersom allt kan förberedas. Det är cirka fem minuters arbete som sparas till sist och det kan man ju leva med :-)

Chokladfondant och vaniljpannacotta

$
0
0
Nu har turen kommit till efterrätten. Denna kombination tillkom eftersom jag och mamma inte kunde enas om vad som skulle serveras till efterrätt. Mamma ville ha fondant. Jag ville ha pannacotta. Tillslut kom vi fram till att det är ju bara jul en gång om året, så varför begränsa sig? :-)
 
Vi gjorde alltså både och. Pannacottan gjorde vi i en ugnsform och skar sedan i kuber och använde som dekor/tillbehör till fondanten.
 
Detta kräver så klart nåt fräscht. Hallon, blodapelsiner, granatäpplen fick bli tillbehör. I föräldrarnas frys hittade jag även lite boysenbär från deras trädgård. Och mamma hittade knäckflarn. Som sagt... Varför begränsa sig? Det är ju inte vad man äter mellan jul och nyår som spelar roll för figuren, det är vad man äter mellan nyår och jul som har betydelse...
 
 
Pannacotta i kuber
Första gången jag åt pannacotta var det Anna / á la Hassel som bjöd på det. Eftersom jag själv aldrig lagat pannacotta så letade jag rätt på ett av hennes recept och minskade lite på grädden och ökade upp mängden gelatin eftersom vi skulle ha en fast pannacotta som kunde skäras i kuber. Originalreceptet, som är anpassat efter en mindre fast pannacotta som serveras i glas, innehåller 5 dl grädde och 2,5 gelatinblad.
 
4,5 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp vispgrädden med socker, snittad urskrapad vaniljstång (vaniljmärgen blandar du givetvis ner i grädden) och vaniljsocker.
  3. Tag upp gelatinbladen och låt dem rinna av något, smält ner dem i den heta grädden. Ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna något.
  4. Häll upp pannacottan i en ugnsform med platt botten, ställ den kallt att stelna minst 3 timmar, gärna över natten. Kom ihåg att plasta över dem så det inte blir skinn på pannacottan eller att den tar smak av nåt i kylen.
    HIT kan man förbereda.
  5. Skär pannacottan i kuber precis innan servering.
 
Chokladfondant
Testade bak- och dessertchokladen som jag fick hemskickat från Lindt före jul till detta recept. Även receptet kommer från Lindt. Varken jag eller mamma hade gjort fondant tidigare men det gick finfint. Receptet räcker till 5-6 portionsformar. Det är en bra idé att räkna med 5-6 formar till fyra personer... Det är nämligen fiffigt att ha en extraform och kunna vända upp för att kolla att fondanten kommit till rätt stadium av kladdighet.

200 gram mörk choklad 70% (150 gram till smeten, 50 gram som bitar i formarna)
180 gram mycket mjukt smör
1 dl socker
1 dl mjöl
3 hela ägg
3 äggulor
en nypa salt
 
Portionsformar i porslin.
ca 20 gram smör att smörja formarna med
ca 1 dl socker att "bröa" formarna med.
  1. Smält 150 gram choklad över vattenbad eller i micron.
  2. Tillsätt smör, socker och salt. Rör till en slät smet.
  3. Tillsätt äggen, äggulorna och mjölet och blanda igen.
  4. Smöra formarna. Sockra insidan.
  5. Fyll formarna till ca tre fjärdelelar med smet. Pilla in en ruta choklat i mitten av varje form.
  6. Ställ formarna i frysen i minst tre timmar (men längre tid går skitbra - plasta in dem om de ska stå ett par dagar...)
    HIT kan man förbereda
  7. Grädda fondanten precis innan servering. Ta formarna direkt från frys till ugn. Fondanten ska gräddas i 200 grader i 15-20 minuter beroende på formarnas storlek. Vi gjorde fem portionsformar och i mammas ugn blev 16 minuter perfekt.
Filéa 3 blodapelsiner. Gör en sås på 300 gram passerade hallon, 1 msk vaniljsocker och pressa även det som blir kvar av apelsinerna och skalen efter att de filéats ner i såsen. Värm och red av med lite potatismjöl.
 
Upplägg och sånt: Häll upp såsen på portionsfat, stjälp upp den varma fondanten. Lägg dit pannacottakuber, bapelsinfiléer och granatäppelkärnor. 
 
I ärlighetens namn blev denna dessert lite för mycket "extra allt deluxe". Varje del var supergod. Men när vi redan hade en förrätt och en varmrätt i magen blev det för stort och för mycket. Så testa gärna fondant + hallonsås, eller pannacotta + hallonsås. Eller vad tusan... Testa gärna hela upplägget, men var beredd på att somna riktigt skönt i soffan efteråt haha!

Slowcooked oxfilé med Duchessepotatis

$
0
0
Länge har jag suttit framför datorn med haklapp och handduk och dregglat över Linda/Kryddburkens fantastiska köttbitar som fått tillagas i låg temperatur och i lååååång tid. Tyvärr är det ju inte varje dag man har tid att låta en köttbit stå i ugnen hur många timmar som helst - även om den sköter sig själv så vill jag helst vara hemma när det pågår aktiviteter i ugnen....
 

Bind upp köttet
, salta och peppra och bryn det runt om i stekpanna. Lägg det sedan i en ugnsform på en bädd av morötter, lök, rotselleri, vitlök, tomat och bacon. Häll på några deciliter rödvin. Stick in en termometer i den tjockaste biten av köttet. Sen in i ugnen på ca 80 grader, och här ska det stå tills termometern visar nånstans mellan 55 och 70 grader, beroende på hur rött man vill ha köttet. Det tar ett gäng timmar, så ta ett bad eller nåt medans maten lagar sig själv.
 
 
Våran köttbit togs ut vid 63 grader, men den hade gott kunnat tas ut lite tidigare. Oxen hade hunnit dö lite för mycket, men det är ju så klart en smaksak. Och innan man skär köttet så ska det vila i folie i minst en kvart!
 
 
Såsen då? Lägg allt göttigt från ugnsformen i en stor kastrull. Häll på mer rödvin om det behövs. Tillsätt lite lagerblad och låt allt koka ner ganska ordentligt. Beroende på vad man använder för vin kan det behövas lite socker eller kanske en klick gelé för att balansera upp sötman. Lite tomatpuré och soya om såsen behöver lite mera fyllighet. Sila såsen. Runda av det hela med en klick smör och en skvätt grädde.
 
 
Till denna härliga köttbit serverades en mindre vacker bild och mindre vackra potatismosrosor. Eller pommes duchesse om man vill vara lite fancy french... Tyvärr hade jag glömt min tyll hemma, så det blev inte helt snyggt när man spritsade med bara spritspåsen men vad tusan... Gott blev det ändå :-)
 
Anyway...Gör helt enkelt ett fast potatismos och tillsätt en äggula. Smaksätt moset med rejält med riven parmesan, persilja, pressad vitlök och rivet citronskal. Salt och vitpeppar så klart. Spritsa ut rosor på en plåt med bakplåtspapper. Sen ska rosorna gratineras i ugn, 225 grader tills de har fått fin färg.
 
Just nu står det en liten nätt köttbit på sisådär 4,5 kilo - högrev den här gången - i ugnen och väntar på att bli nyårsmiddag. Vad ska ni äta på nyår? Vad ska ni GÖRA på nyår?

Gott slut och gott nytt 2013

Viewing all 874 articles
Browse latest View live